Month: September 2016


A Be Constructive Project with a Difference

19 09/16

20160913_114652-e1474298554999-1200x1795

Project with a Difference

This sum­mer we had the chance to be involved in a really excit­ing – and a lit­tle unusual – project. We were asked to use our exper­tise as exter­nal wall insu­la­tion experts to help trans­form a 1900 end of ter­race house into a can­vas for a giant mural. We don’t get these sorts of requests every day!

The brief

The prop­erty is right next door to the William Mor­ris Gallery, a north east Lon­don insti­tu­tion that was for­merly the home of the cel­e­brated Lon­don designer, writer and activist of the same name. The idea was to cre­ate a sur­face on which a mural of William Mor­ris could be painted in advance of a local fes­ti­val. Be Con­struc­tive had just over a week to have the wall ready for the artist to come in and paint the mural of Mor­ris!

Not an easy wall to work with

As you can see from the ‘before’ photo, the wall was in a pretty poor con­di­tion, with cracks and blown ren­der all over the place. The wall itself was also not flat – there was a deep dou­ble chim­ney breast in the way – so cre­at­ing a flat sur­face for the mural was not a straight­for­ward insu­la­tion job.

Fur­ther­more, the wall is right next to a coun­cil car park, and var­i­ous per­mis­sions were required in order to set up scaf­fold­ing and carry out works there.